Trhy na Jiřáku

Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3

středa - čtvrtek - pátek
8 – 18 h
sobota
8 – 14 h
19/03/2018

Jak se peče chléb Šumava?

V pekárně La Petite France se dělá nejchutnější prémiové pečivo v duchu francouzské tradice. Dva majitele Jana Ivanca a Filipa Nyklíčka, obdivovatele francouzské gastronomie, fascinuje toto řemeslo už od roku 2004. Začali čerpat zkušenosti od místních mistrů pekařů a stavět první stánky na farmářských trzích. Na Jiřáku můžete La Petite France potkat od středy až do soboty.

To, že i ve francouzské pekárně může vzniknout prvotřídní chléb Šumava, se můžete přesvědčit v našem fotoreportu a také na vlastní chuťové buňky každý týden na Jiřáku! 

Postup: 
1. Mouka, voda, sůl a kmín. Nic víc není potřeba. Teda, bude to chtít čas, trpělivost a pár nepovedených bochníků. Ale s přibývajícími zkušenostmi se chuť i vizuální stránka budou zlepšovat! 

2. Asi 12–16 hodin před pečením je potřeba připravit si rozkvas — tedy smíchat žitný kvas, žitnou mouku a vodu. 

3. Do mísy přidejte žitný kvas, pšeničnou chlebovou mouku, vodu a sůl. Smíchejte v robotu, přeložte do mísy a nechte kynout 60 minut. 

4. Na pomoučené pracovní desce z těsta vytvarujte bochník. Vložte do ošatky posypané chlebovou moukou, uzavřete do sáčku a nechte kynout další 2–3 hodiny. 

5. Rozehřejte si troubu na 230 °C a připravte do ní plech na pečení. Jakmile je plech předehřátý, vyklopte na něj těsto a stěny trouby postříkejte vodou z rozprašovače. Troubu ihned zavřete. Když se voda odpaří, postup ještě nejméně jednou zopakujte. 

6. Pečte na maximální teplotě, zhruba po 20 minutách snižte na 210 °C a dopečte dalších 20 až 30 minut. Hotový chléb snadno poznáte i podle barvy kůrky. Nechte úplně vychladnout a poté...dobrou chuť! 

Jednoduchý videonávod podle pana Cuketky najdete zde.