Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3
Dýně (nejen) na Jiřáku: 5 nejznámějších druhů a jak je zpracovat
Od středy 24. 10. do soboty 27. 10. se můžete už tradičně těšit na akci Dýně na Jiřáku. Pro děti i dospělé máme připravené vyřezávání dýní každý den, a v sobotu navíc malování na obličej, živou kapelu Lovesong Orchestra a doprovodný program. Dýně si budete moct samozřejmě i koupit a proto jsme pro vás připravili přehled 5 nejznámějších druhů s tipy na jejich zpracování.
Špagetová dýně
Tato dýně patří u nás k poměrně novým druhům a příliš často ji nenajdete ani na trzích. Je typická svou jemnou chutí a špagetovou strukturou po upečení. Naše věrná zákaznice Smooth cooking ji upravila jednoduše na šalotce se šalvějí. Můžete si ji dát jen tak nebo jako přílohu k masu.
Dýně Hokkaido
Tento druh je dnes už velmi známý a dostupný. Hokkaido patří k těm nejžádanějším, protože se díky velmi jemné slupce nemusí loupat. Můžete ji připravit na slano i na sladko. My jsme pro vás jako nápad vybrali oblíbené cupcakes od My Cooking Diary, které jsou navíc hotové raz-dva!
Dýně žaludová
I když se na první pohled jeví nejedlá, je určená nejen k dekoraci. Její poddruh harlequin se vyskytuje se ve více barevných mutacích, od bílé, přes světle a tmavě nazelenalou až po sytě žluto-oranžovou. Je jemná a šťavnatá, ale pozor, nerozvaří se, takže není vhodná například do polévky. Inspirací k její úpravě může být například recept od Taste Journey. Zkuste využít jejího tvaru a zapéct ji s citrónově voňavou celozrnnou strouhankou a parmazánem. Můžete podávat jako samostatný pokrm pro vegetariány nebo jako přílohu k masu.
Máslová dýně
Výhodou máslové dýně je minimum odpadu, má totiž tvar tykve a střed se semínky je jen v dolní zaoblené části. Je jednou z nejoblíbenějších k přípravě dortů a polévek. Náš tip bude trochu neobvyklý, dostali jsme totiž chuť na něco slaného. Zkuste si připravit zapečené řezy se sýrem a zeleninou od Makové panenky, které se hodí na jakoukoliv denní dobu.
Velkoplodá dýně Goliáš
Tuto dýni dnes používáme hlavně na vyřezávání a dekorace. Ale jelikož to byl dříve jediný u nás známý typ dýně, naše babičky z její dužiny dělaly džemy a kompoty. Inspirovat se můžete na blogu Z mojí kuchyně a dýňový džem si osvěžit třeba skořicí.