Trhy na Jiřáku

Farmářské trhy přímo
v srdci náměstí
Jiřího z Poděbrad
na Praze 3

středa - čtvrtek - pátek
8 – 18 h
sobota
8 – 14 h
15/03/2018

10 tipů, jak správně skladovat ovoce a zeleninu

Patříte k těm, kteří mají všechno ovoce i zeleninu v jedné přihrádce v lednici? Tím se toto čerstvé zboží může rychle zkazit a vy z něj místo chutného smoothie uděláte jedině kaši v odpadkovém koši. Ovoce a zelenina se celkově moc nemusí, a proto si pojďme říct pár základních pravidel, jak je správně skladovat.

  1. Nejjednodušší pravidlo je skladovat suroviny tak, jak je vidíte v obchodě či na trhu. Tzn. pokud bylo něco v chladícím boxu, dejte to radši rovnou do lednice. 
  2. Suroviny umývejte až těsně před zpracováním — déle tak vydrží. 
  3. Nádoby na ovoce a zeleninu pravidelně čistěte, alespoň 1x měsíčně. Ukládají se v nich bakterie a suroviny by se vám rychleji zkazily. 
  4. Jablka zrychlují zrání ostatních plodů, skladujte je proto odděleně. 
  5. Citrusy a banány přicházejí v lednici o své aroma, nechte je raději v košíčku na kuchyňské lince. 
  6. Avokádo také nechte raději v klidu dozrát při pokojové teplotě. 
  7. Jahody, lesní plody a hroznové víno vydrží den či dva. Doporučujeme proto kupovat toto ovoce vždy čerstvé. 
  8. Do lednice nedávejte ani rajčata, zrají sice rychle, ale v chladu by přišly o svou chuť. 
  9. Lednice je ideální pro zeleninu jako je mrkev, brokolice, paprika, různé druhy salátů, řepa, špenát a bylinky. 
  10. A poslední zlaté pravidlo – všechny suroviny skladované ve tmě a přikryté utěrkou vydrží déle.